Vin banii de la Comisia Europeană: cum se vor împărți 800 de milioane de euro românilor

de: Alexandru Puiu
03 07. 2020

Comisia Europeană a aprobat un ajutor financiar pentru companiile românești în valoare de patru miliarde de lei, aproximativ 800 de milioane de euro. Suma este menit să sprijine ieșirea din pandemie.

La fel ca în cazul multor companii de pe mapamond, numărul firmelor românești afectate de pandemie este incredibil de mare, dintr-o varietate foarte mare de domenii, începând cu HoReCa și turism. În acest context, România va primi nu mai puțin de patru miliarde de lei sau 800 de milioane de euro, sub formă de sprijin financiar pentru firmele a căror activitate a fost afectată de coronavirus. Informarea pe marginea acestui subiect a fost făcută de Executivul Uniunii Europene printr-un comunicat de presă.

Schema de sprijin financiar a fost aprobată în concordanță cu cadrul temporar referitor la ajutoarele de la stat. Practic, această formă de ajutor se va manifesta prin împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi.

Implementarea măsurilor CE vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank. Aceasta va acţiona în numele statului român şi total independent de activităţile comerciale ale Eximbank. Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depăşit 20 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) în 2019, precum şi întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să îşi continue activităţile în timpul pandemiei de coronavirus şi după aceasta.

Decizia a fost luată după ce s-a observat că măsurile cu privire la România sunt realizate în conformitatea cu condițiile stabilite în cadrul temporar. În principiu, este vorba de două măsuri, scadenţa împrumuturilor este limitată la şase ani, iar valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce priveşte nevoile de lichidităţi ale beneficiarilor. Cu alte cuvinte, împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant şi de investiţii, iar autorităţile române au instituit garanţii pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali. De exemplu, printr-o solicitarea adresată băncilor finanţatoare să menţină sau să amelioreze condiţiile împrumuturilor eligibile pentru garanţie.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în Cadrul temporar, se arată în același comunicat UE.